woensdag 9 januari 2013

Verwerking Romantiek



Schilderij van Louwrens Hanedoes
Berglandschap met ruïne



Naar mijn oordeel is dit schilderij een typisch voorbeeld van een schilderij uit de romantiek. De romantiek kenmerkt zich door haaks op technologische ontwikkelingen te staan.

‘Wat de kern van de zaak aangaat: de romantiek droomt haar eigen werkelijkheid,
omdat ze niet in de werkelijkheid is geïnteresseerd. Sterker: ze wijst de werkelijkheid
af.’

Dat is in dit schilderij te zien door de grote tegenstelling, een andere kenmerk waarvan de romantiek houdt: de ruïne, iets vergankelijks, staat te midden in iets eeuwigs: de natuur.
De romantiek kenmerkt zich ook door een zekere beschavingsmoeheid wat te zien is in de figuren die zich op het schilderij bevinden, zij bevinden zich niet langer in de steden maar zijn juist teruggekeerd naar de natuur.



Schilderij van Monet
Waterlelies



Monet staat natuurlijk bekend als dé impressionistische schilder. Dit schilderij is slechts één van de vele versies die hij van de waterlelies heeft gemaakt.

Dit schilderij is impressionistisch vanwege het kleurgebruik. Volgens het impressionisme zien mensen dingen allemaal anders. De impressionistische kunstenaar probeert de zintuigelijke waarnemingen, of impressies, van kleur, licht en vorm weer te geven. Hij probeert niet de werkelijkheid uit te beelden, maar de werkelijkheid die hij ervaart. Het onderwerp doet er niet zo toe, het gaat vooral om het toepassen van wisselende effecten van licht en kleuren.

Dat zie je in dit schilderij ook goed terug. Alle kleuren zijn wat uitgewassen en overdreven, het gaat er immers om hoe Monet de kleuren ervaart.



Courbet
Goedendag, meneer Gourbet.



Typisch voor het realisme is dat het vooral gewone mensen in hun alledaagse leven afbeeldt zonder daar ook maar enige overdrijving in aan te brengen.  Het gaat om de realiteit van alledag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten